Xərçəngdən necə qorunmalıyıq? – Xəstəlik riskini azaldan 5 qida

Həkimlər xərçəng riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldan qidaların adlarını açıqlayıb.

Elmi araşdırmalar göstərir ki, pəhriz və müəyyən yemək vərdişlərində dəyişikliklər xərçəngin inkişafının qarşısını effektiv şəkildə ala bilər. Meyvə, tərəvəz, tam taxıl və süd məhsulları kimi qidaları yemək xərçəng riskini azaltmağa kömək edib.

Paxlalılar – Bütün dünyadakı dietoloqlar, həzm sisteminə faydalı təsir göstərən, immunitet sistemini gücləndirən və iltihabı azaldan liflə zəngin olduğuna görə, paxlalı bitkiləri qida rasionuna daxil etməkdə israrlıdırlar. Bitki mənşəli liflə zəngin qidaların istehlakı kolorektal xərçəng riskinin azalması ilə əlaqələndirilib.

Qoz-fındıq – AICR tərəfindən aparılan araşdırmalar onu göstərdi ki, gündə az miqdarda qoz-fındıq yeyən insanlarda xərçəng riski 15% aşağıdır.

Zəncəfil – Zəngin və ədviyyatlı kökü ilə zəncəfil sağlamlıq faydaları ilə məşhurdur. Alimlər zəncəfilin iltihabı azalda biləcəyini və müxtəlif xroniki xəstəliklərin inkişafının qarşısını almaq potensialına malik olduğunu müəyyən edib.

Yaşıl – Kələm, ispanaq və brokoli kimi göyərti yemək kolorektal xərçəng riskini azaldır.

Yaşıl çay – Yaşıl çayın faydaları, güclü antioksidan xüsusiyyətlərə və antibiotik xüsusiyyətlərinə malik olan katexin polifenollarının tərkibinə görə yaxşı bilinir. Bu katexinlər həmçinin dərini zərərli ultrabənövşəyi radiasiyadan qoruya, hüceyrə karsinoması və bədxassəli melanoma daxil olmaqla dəri xərçəngi riskini azalda bilər. /Lent.az

Polise.az

Hamısını Göstər

Related Articles

Bir cavab yazın

Sizin Üçün Seçilmiş
Close
Back to top button